De mange kønsidentiteter…

Jeg synes, at diskussionen om køn er kommet lidt på afveje. Da jeg første gang skrev om det flydende køn her på bloggen (2016), var det et forholdsvist nyt emne i den offentlige debat uden større opmærksomhed. Det må man sige har ændret sig i løbet af de sidste par år.

For at beskrive ideen om det flydende køn (som jeg forstår det), vil jeg bruge en gammeldags radio som eksempel. På en radio skruer man en nål frem og tilbage på en skala over de forskellige radiokanaler – hvis man vil høre en anden kanal skruer man bare hen til kanalens position på skalaen. På samme måde forestiller jeg mig, at de maskuline og feminine værdier ligger på en skala, hvor man kan flytte sig frem og tilbage. Nogle dage er man måske mest i den feminine ende af skalaen og andre dage i den maskuline. Nogle mennesker er altid i den ene eller anden ende af skalaen, mens andre er mest i midten og bliver lidt utilpasse ved tanken om at skulle for langt ud i yderpositionerne. Og så tror jeg, at der også er en vertikal mulighed i hver position på skalaen – hvis man fx står i en position i den feminine ende af skalaen, vil der i denne position også være mulighed for at skrue op og ned for det feminine/maskuline. Lidt ligesom når man vælger farver i Word, hvor man først vælger en bestemt farve og derefter kan vælge at gøre nuancen mørkere eller lysere.

Tidligere var det ikke så velanset at kvinder fx bevægede sig for langt over i den maskuline ende af skalaen og omvendt for mændene. Det er det forhold, kvindebevægelsen og feminismen har kæmpet for at ændre. Det er derfor, at vi alle bør være feminister, fordi man i den bevægelse ønsker at ligestille alle mennesker og give dem lov til at udfolde sig, som de ønsker, uanset hvilken krop de er født med. Men det er altså ikke det samme, som at man kan kalde sig mand den ene dag og kvinde den anden – som desværre har været en af debattens afveje: At en mand, som føler sig som en kvinde, bør kunne opstille og konkurrere mod kvinder i sportskonkurrencer, og at en kvinde, som føler sig som en mand, bør kunne gå i bad i mændenes omklædningsrum. Det ene vil kræve at man ikke deltager for at vinde (for der har mandekroppen ofte en fordel), og det andet vil kræve, at man som kvinde aldrig vil blive forulempet eller udsat for overgreb fra mænd. Begge dele synes at have lange udsigter.

Lad os kalde en spade for en spade: Der er to køn. Hanner og hunner. Kvinder og mænd. Hunkønskroppen kan noget og hankønskroppen kan noget andet. Så er der et utal af kønsidentiteter, alt efter hvor man placerer sig på ovenfor beskrevne skala. Men uanset hvilken kønsidentitet man har/vælger, kan jeg ikke se, hvorfor det skulle være et problem at blive identificeret som enten kvinde eller mand på baggrund af kroppen. Eller at man forskelsbehandler for netop at sikre lige udfoldelsesmuligheder for de to biologiske køn (fx opdelte konkurrencer og omklædningsrum).

Fakta er, at selvom en kvinde kalder sig en mand, fordi hun føler sig som en mand, vil hun blive behandlet som en kvinde, fordi hun har en kvindekrop. Det vil ofte sige, at hendes risiko for at blive udsat for vold, voldtægt, lav løn, hån eller seksuelle overgreb (verbalt eller fysisk) er noget højere, end hvis hun havde en mandekrop. Det er virkeligheden for uendelig mange kvinder kloden over. Fakta er, at når kvinder i de rige lande gør det til et problem, at der ikke er andre afkrydsningsfelter end “mand” eller “kvinde”, svigter de alle de kvinder, som lever udsatte og begrænsede liv, blot fordi de er kvinder. I stedet for at kæmpe for retten til at kalde sig intetkøn eller for at kunne definere sig som mand, selvom man har en kvindekrop, så skulle man måske hellere kæmpe for at ligestille værdien af kvinde- og mandekønnet og på den måde undgå, at dét, at blive defineret som kvinde eller mand på baggrund af biologien, bruges til at forhindre det ene biologiske køn i at kunne gøre det samme som det andet. Og det er der, kampen bør stå: For ligeværd og ligestilling mellem de to biologiske køn, sådan at ingen vil opleve det som problematisk at være født med enten den ene eller den anden krop. Og for at vi frit kan udtrykke vores kønsidentitet, uden at der opstår et modsætningsforhold til det fysiske køn – vi er længere fra målet, end vi tror.

Læs mine tidligere blogs om emnet her:

at være af flydende køn…

Kategoriseringer af køn og seksualitet

 

 

One thought on “De mange kønsidentiteter…

  1. Jeg kunne ikke være mere enig! Jeg har virkelig manglet en så klar tale i debatten! Der var faktisk noget om det i Mads og Monopolet forleden – om hvor mænd, der følte sig som kvinder, skulle klæde om i svømmehallen og omvendt. At det var forkert at de skulle klæde om bag forhæng i aflukket for handicappede. Ok, tænkte jeg – men det var da så der, jeg ville vælge at klæde om, hvis jeg skulle forvilde mig ind i en svømmehal, hvor mænd kunne klæde om og bade hos kvinderne, og omvendt! Der ér jo to forskellige biologiske kroppe adskilt fra følelsesen af, hvor feminin og maskulin man føler sig. Susanne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s